Părințeală fără Tocmeală

cover art
Cum ar fi dacă Parenting-ul nu ar fi scary? (Nu există copii răi și nici părinți răi - doar parenting neînvățat) Se vestește că a fi părinte e GREU, că trebui să uiți de viața ta, așa cum o știai, că veșmânt îți va fi de acum o pelerină de superEROU.


Cum ar fi dacă Parenting-ul nu ar fi scary?

(Nu există copii răi și nici părinți răi - doar parenting neînvățat)

Se vestește că a fi părinte e GREU, că trebui să uiți de viața ta, așa cum o știai, că veșmânt îți va fi de acum o pelerină de superEROU și că pentru a fi o mama bună trebuie să renunți temporar la a fi femeie, poate chiar și soție. Că viața îți va fi dată peste cap întru totul și vei fi norocoasă dacă vei începe să dormi din nou într-un an-doi….Că trebuie să devii și entertainer, și învățător și bucătar - totul în câteva luni de zile (cam 9 și mărunțiș).

Pe principiul că invităm în viața noastră ceea ce așteptăm și vedem cu ochii minții - haideți să facem un exercițiu ...de imaginație. Cum ar fi dacă parenting-ul nu ar fi scary? Dacă am fi conștiente de acele câteva modificări în rutină necesare mai ales primelor luni din viața copiilor, dar că ei nu ne vor “fură” nimic din ceea ce nu le dăm noi de bunăvoie?

Sunt curajoasă în afirmații pentru că mi s-a întâmplat mie asta - x4. De patru ori am decis cum va arata viața mea după copii...și mi-a cam ieșit.

Eu am dormit. Am alăptat. Am crescut și cresc copii civilizați și încrezători. Harnici. Independenți de mine când vine vorba de fun-ul lor. La școală tot bine. La masă totul ok, chiar gătesc. Fac curățenie în casă zilnic și sunt responsabili de “mediul” lor. Se roagă, spun mulțumesc și iartă-mă și greșesc zilnic dar știu cum să o facă și că le e permis.

Cum am făcut asta? Le-am făcut loc în viața mea fără să să renunț la mine, la ce îmi pasă mie; la lucrurile pentru care luptam și pe care le cream...Am împărțit resursele...uneori ei erau prioritate...alteori alte lucruri erau prioritare. Am stabilit limite și valori și nu m-am îndepărtat de ele oricât de greu sau inconfortabil îmi era.

Oh DA m-am simțit și eu obosită - RĂU și DES.. Dar nu am folosit mamicitul drept scuză ca să las din mână frâiele. Cei mai mulți oameni sunt obosiți uneori de viața lor (în afara parenting-ului) dar nu se lasă la greu că nu așa se face. Dacă temporar a trebuit să las garda jos am comunicat asta cu copiii, ca ei să știe că esențialul nu s-a schimbat, ci că temporar mami este pe low. Le-am cerut ajutorul chiar.

Abandonăm ușor uneori skil-ul de parenting pentru că nu ne simțit taxați pe termen scurt și credem că lucrurile se vor aranja de la sine. Însă ascultă-mă bine. Vom “munci” intens și consecvent la început pentru a construi bazele unui parenting care e fun….greu dar fun și cu rezultate.

Cele mai bune intenții și planuri ale noastre însă nu ne vor garanta adulți de succes în viitor. Scapă de povara asta. Copiii nu sunt o extensie a noastră, sunt propriile lor persoane care trebuie ajutate și ghidate temporar fără responsabilitate exclusivă față de ei. Îți vei da silința și vei învața deprinderi și obiceiuri care îți vor da o oarecare normalitate dar nu te vei jertfi pe altarul mamicitului perfect care produce garantat odrasle minunate. Îi vei învața să își asume responsabilitatea, le vei da viața lor - LOR.

Copiii văd nu aud. Lasă-i să te vădă făcând lucrurile pe care te aștepți să le facă ei. Atenție la ce comunici cu vocea, trupul, cu felul în care îți petreci timpul, cu modul în care vorbești despre alți oameni etc…

În următoarele 30 de zile vom învața aceste lucruri împreună - 30 zile, 30 deprinderi….după principiul că NU EXISTĂ COPII RĂI așa cum nu există PĂRINȚI RĂI. Există doar părinți nepregătiți. Ca orice lucru de preț pe care îl facem - și acesta, parenting-ul, este de învățat și învățabil. Dar termină cu prostiile cum că vei face lucrurile din instinct - cum îți slujește acest gând? Singurul instinct pe care te poți baza este acela al copiilor de a fi egoiști și de a manipula (OhDa, te poți baza pe asta :)).

Deci, petrecem următoarele 30 de zile împreună? Vino aici zilnic, timp de 30 de zile pentru a învața să creștem împreună o generație de copii altruiști, generoși și încrezători că pot schimbă lumea.

Încă ceva: copiii nu sunt egalii adulților. Haideți să învățăm să le permitem să fie copii și să se simtă în siguranță cu ceea ce creăm pentru ei, împreună. Vor avea suficient timp să fie adulți. 30 de zile de Parenting!

Prima provocare: Dacă ești printre cei care “se chinuie” cu mămicitul/parentingul SETEAZĂ-ȚI un nou gand. Reeducă-ți mintea să gândească: Parenting-ul e ușor si fun (vei avea și zile grele, bine-nțeles). Aici va începe totul însă. La așteptarea cu care începi. 

YOUR GUIDE

Carmen Busch
Soție, mămică, prietenă, lider... am fost mereu abordabilă, prietenoasă și dornică să învăț. Tocilar și “party girl” deopotrivă, am fost mereu prietenoasă (însă foarte exigentă în a-mi alege prietenii apropiați), super ambițioasă și mereu studentă de 10. În toate școlile pe care le-am colindat (multe la număr deoarece mama, divorțată de pe când aveam 10 ani, s-a mutat mult) eram un student recunoscut repede și care făcea impresie. Am intrat la medicină printre primii, cu bursă și tot așa m-am și menținut. Am 4 copii cu care mă mândresc și trăiesc un vis care îmi aduce împlinire și care schimbă vieți.

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS

1: How do I access the audios?

After you register for the audio program, you will be instructed to download the Soundwise mobile app. When you sign in on the app, the program you registered for will automatically load in your library.

2: Can I listen offline?

Yes. Tap on the download icon next to an audio track will download the track to your phone. Simply download the audios when you have wifi and you can listen to them anywhere you go.

3: What should I do if I have technical issues?

Check out common troubleshooting tips here. If the issue is not resolved, please write to support@mysoundwise.com.

Get Access for RON 1.00